be-wired

Internet Terminologie

A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z

Kies de beginletter van het woord dat je zoekt.

be-wired

 

- A -

analoog

Vroeger moest je kiezen of je analoog of digitaal wilde inbellen naar het Internet. Binnenkort gaan we ons ook nog afvragen of we via het TV kabelnetwerk willen bellen. Het normale telefoon netwerk is een analoog netwerk. Een ISDN lijn werkt digitaal.

@ - apestaartje - at

Het '@' teken zit op elk computer toetsenbord en wordt in het Nederlands 'apestaartje' genoemd. (Of is het tegenwoordig 'apeNstaartje'?) In het Engels wordt het teken als 'at' uitgesproken en gebruikt.
Elk e-mail adres bevat het 'at' teken. Een web site adres bevat daarentegen per definitie géén @. Alle internet adressen die het @ teken bevatten, zijn dus e–mail adressen.

applet

Zie java applet.

Archie

Een programma waarmee je bestanden op anonieme FTP sites kan vinden. Wordt ook wel de allereerste internet zoekmachine genoemd.

ADSL

'Asymmetric Digital Subscriber Line'
ADSL is een technologie die het mogelijk maakt om via de ouderwetse, koperen telefoonlijn nog sneller te surfen dan via de kabel of ISDN.
Telefoontikken hoeven voor een ADSL verbinding niet te worden betaald.
Meer informatie: een pagina van ADSL aanbieder XS4ALL

ASP

Active Server Pages – door Microsoft ontwikkelde technologie om dynamische webpagina’s en complete websites te genereren.

autoresponder

Met behulp van een autoresponder kun je e-mail die aan een bepaald adres wordt gestuurd automatisch laten beantwoorden. up
 

 

- B -

backbone

Backbones zijn de ruggegraten van het Internet. Het zijn de belangrijkste fysieke verbindingen tussen de verschillende computers die op het Internet zijn aangesloten. Een backbone is een connectie die hoge snelheid en dus veel dataverkeer aankan.

bandbreedte / bandwidth

Zie dataverkeer.

bits per seconde (bps)

Een meeteenheid van de snelheid waarmee gegevens van de ene plaats naar de andere worden verplaatst. Een bit (binary digit) is een 1 of een 0, de kleinste vorm van computer data. Een 28.8 modem kan 28.800 bits per seconde ontvangen of versturen. Zie ook byte.

bookmark

Netscape gebruikt het woord bookmark, de Internet Explorer noemt het favorieten'. Bookmark betekent 'boekenlegger' in het Nederlands. Als je een pagina interessant vindt en van plan bent om er vaker naar te kijken, kun je in je browser een bookmark van die pagina maken. De browser onthoudt dan het adres (URL) van de pagina. De volgende keer als je de pagina wil bekijken zoek je het bookmark op en haalt de browser automatisch de pagina voor je op.
(Leuke tip ook trouwens voor deze pagina! :) - dan krijg ik lekker veel hits!)

brb

Chat afkorting voor 'be right back'.

breedband

Een transmissie medium dat meerdere, verschillende frekwenties kan ondersteunen.
Breedband is ideaal voor multimedia toepassingen. Via breedband kun je zowel audio als video (als internet) signalen ontvangen doordat de informatiestroom verdeeld kan worden in verschillende, onafhankelijke kanalen die zich op bepaalde frekwenties richten.

browser

Een programma waarmee je Internet pagina's kunt bekijken. Meest gebruikt zijn Netscape en de Internet Explorer.

btw

Chat afkorting voor 'by the way'.

byte

Een verzameling bits die één enkel teken vertegenwoordigen. Gewoonlijk zitten er 8 bits in een byte. Een kilobyte (kb) zijn 1000 bytes. up
 

 

- C -

channel

Een kanaal voor dynamische informatie verstrekking. Een web site wordt een 'channel' zodra de inhoud dynamisch verstuurd wordt. Gewoonlijk staat een web site statisch op een server te wachten tot je komt kijken. Tegenwoordig krijgen we de 'push' technologie en kunnen sites informatie naar je toesturen (als je daarom vraagt.)
Er bestaan ook channels voor Internet Relay Chat.

chatten

'to chat' betekent 'kletsen'. Een van de dingen die het Internet biedt is Internet Relay Chat - de mogelijkheid om 'real time' (direct) met anderen te praten. Vroeger ging dit 'praten' voornamelijk via het toetsenbord, tegenwoordig zijn er meer en meer programma's waarbij je ook via de microfoon met b.v. iemand in Australie kan praten. Zie ook lol, btw, brb.

CGI

CGI staat voor 'Common Gateway Interface'. Dankzij CGI kunnen we web sites wat intelligenter maken. CGI kan zorgen voor communicatie tussen een browser en de server waar de web site op staat. CGI is geen programmeertaal maar een soor poort (gateway) waardoor programma's die op de server staan gebruikt kunnen worden.

Dit soort programma's worden CGI scripts genoemd. Ze staan meestal in de cgi-bin directory (map). De meeste CGI scripts worden in Perl geschreven. Andere programmeertalen zijn C/C++, Visual Basic, AppleScript en UNIX Shell.

cookie

Dit is een koekje dat je computer soms van een server krijgt. Je bekijkt bijvoorbeeld een bepaalde site, deze stuurt - meestal voor het verzamelen van statistische data - een koekje naar je pc. De volgende keer als je dezelfde site bezoekt, haalt de server het koekje weer op. Als je dit wilt voorkomen, kun je de browser zo instellen dat je computer geen koekjes accepteert.

cyberspace

Een kewl woord voor het Internet.
(Schijnt te komen uit het boek 'Neuromancer' van William Gibson.) up
 

 

- D -

dataverkeer / bandbreedte

In het Engels 'bandwidth'. Dataverkeer ontstaat zodra informatie wordt uitgewisseld. Door dit te lezen, haal je deze pagina van de server waar ik dit heb bewaard naar de computer waar je nu voor (of achter?) zit. Dataverkeer wordt gemeten in bits per seconde (bps).

digitaal

Zie analoog.

DNS, DNS server

'DNS' staat voor 'Domain Name System'.
Dankzij dit systeem kunnen we computers of web sites oproepen via een naam zoals 'be-wired.nl'. Een DNS server vertaalt IP adressen naar voor ons begrijpelijke letters.

Bij de registratie van een domein naam (zie hieronder) die aan een web site gekoppeld is, worden meestal 2 of meer DNS servers (ook nameservers genoemd) opgegeven. Als de eerste DNS server het niet doet, kan het IP adres via de 2e server vertaald worden.

domein naam

Een uniek adres voor een Internet site. Een domeinnaam bestaat altijd uit minstens twee gedeeltes die gescheiden zijn door een punt. De domein naam van be-wired is 'be-wired.nl'
'be-wired' is de naam die ik zelf heb gekozen en gereserveerd (niemand anders kan dezelfde domein naam gebruiken). De extensie (het gedeelte achter de punt) geeft aan wat voor soort site het betreft.
  • .com staat voor 'commerciëel'
  • .org staat voor 'organisatie'
  • .net staat voor 'netwerk'
  • .nl staat voor 'Nederland'

Binnenkort komen er meer extensies ter beschikking, bijvoorbeeld .art voor kunstzinnige sites.

download

'Downloaden' is het ophalen van gegevens van een andere computer. De pagina die je nu bekijkt heb je al surfend gedownload. Hij is nu tijdelijk in je computer opgeslagen zodat je hem rustig kan bekijken. Als je bepaalde bestanden (bijvoorbeeld software) ophaalt van een plek op het Internet 'download' je die.

DSL

Zie ADSL. up
 

 

- E -

e-mail

Electronic mail oftewel electronische post. Dit zijn tekst boodschappen die via het Internet van de ene persoon naar een ander persoon worden gestuurd.
Hoe je een e-mail adres kunt herkennen staat hier.
Zie voor nadere toelichting het gedeelte over e-mail in 'wat is het Internet?'.

Ethernet

Een soort netwerk dat vaak in een LAN omgeving wordt gebruikt. Ethernet verwerkt ongeveer 10.000.000 bits-per-seconde en kan op bijna elke computer worden gebruikt.

be-wired

Internet Terminologie

A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z

Kies de beginletter van het woord dat je zoekt.

be-wired