be-wired

Internet Terminologie

A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z

Kies de beginletter van het woord dat je zoekt.

be-wired

 

- F -

favorieten

Zie bookmark

FAQ

Frequently Asked Questions - vaak gestelde vragen. Veel web sites bevatten een FAQ pagina waarop de antwoorden te vinden zijn op vragen die ze vaak al tientallen keren per e-mail hebben beantwoord. Vaak erg nuttige pagina's.

finger

Software waarmee je kan zien of een persoon een account bij een bepaalde Internet site of server heeft.

firewall

Een veiligheids voorziening om te zorgen dat er via het Internet geen toegang is tot een lokaal computer netwerk.

flash

Met behulp van Flash kan een web site beweging bevatten. De bezoeker heeft daarvoor de flash plug-in nodig, de ontwerper heeft het Flash programma van Macromedia nodig.
Met Flash kunnen onderdelen van sites worden gebouwd, of gehele web sites. Animatie is natuurlijk erg leuk en samen met breedband internet is Flash een voorbode van wat er komen gaat.
advies: Zolang surfers nog meldingen krijgen dat ze een plug-in moeten downloaden, moet Flash met mate gebruikt worden en is het aan te bevelen ervoor te zorgen dat de web site ook toegankelijk is voor mensen die dit niet willen doen.
Meer info: Nederlandstalige flash les.

frames

Een internet pagina kan in 'frames' in worden gedeeld. Je ziet dan dat de pagina op je beeldscherm bijvoorbeeld in 3 onderdelen verdeeld is. De meningen van netizens zijn verdeeld wat frames betreft - enerzijds kunnen zij een pagina overzichtelijker maken, anderzijds vertragen zij de download tijd.

FTP

File Transfer Protocol - een protocol voor het versturen van bestanden. Er zijn bijvoorbeeld sites op het Internet waar software wordt aangeboden. Die software kun je dan downloaden van de ftp server. up

 

- G -

Gateway

Hardware of software die als een soort tolk fungeert tussen twee verschillende programma's of computers die elkaar anders niet begrijpen. Dit wordt vaak gebruikt voor e-mail die tussen Internet sites en andere commerciële online services met hun eigen e-mail service wordt uitgewisseld (zoal America Online).

GIF

(Graphic Interchange Format) -- Een grafisch bestands formaat met als bijzondere eigenschap dat gedeeltes van het plaatje transparant kunnen zijn.

Gopher

Met behulp van een Gopher programma kun je Gopher menu's bekijken. Dit zijn menu's van pagina's of gegevens die op een server beschikbaar zijn. up

 

- H -

hit

Net als popsterren willen makers van www pagina's graag zo veel mogelijk hits hebben. Dat is het streven van een ieder die informatie beschikbaar stelt op het Internet. Een 'hit' heb je als een computer een gegeven van je site opvraagt. Toen jij naar deze pagina ging, kreeg ik dus een hit voor elk onderdeel van deze pagina - voor de (HTML) tekst en voor elk plaatje wat op deze pagina staat.

home page

Dit wordt gebruikt in dezelfde betekenis als www pagina of web site.
Een tweede betekenis van 'home page' is de eerste pagina die je browser aanroept als hij opgestart wordt.

host

Een op het Internet aangesloten computer die services beschikbaar stelt aan andere computers. Zo'n server bevat over het algemeen www pagina's, ftp sites en/of nieuwsgroepen.

hosting
Elke web site wordt op een www server 'gehost'. Dat betekent dat die site op de server bewaard wordt en dus online staat. Over het algemeen wordt behalve de web site ook de evt. bijhorende domein naam op die server 'gehost'.
(Weet iemand hier een fatsoenlijk nederlands woord voor?)

HTML

'HyperTekst Markup Language'- Dit is de taal waarin tekst voor www pagina's wordt geschreven. HTML is vergelijkbaar met de codering in ouderwetse tekstverwerkers. Om bijvoorbeeld een woord vet te laten verschijnen worden er codes omheen gezet:
<B>vette tekst</B> - de codes worden door de browser vertaald zodat je vette tekst te zien krijgt. De vormgevings mogelijkheden voor tekst zijn redelijk beperkt. Een van de leuke dingen die HTML biedt is hypertekst.
Hier kun je een online cursus HTML volgen.

HTTP

HyperText Transport Protocol -- Een protocol voor het transporteren van hypertext oftewel HTML bestanden. Hiervoor heeft de vrager HTTP software nodig. Je browser is zo'n software programma. HTTP is het meest belangrijke protocol binnen het world wide web.

hyptertekst

Hypertekst is altijd onderstreept en is meestal blauw. Zoals dit. De tekst bevat een onzichtbare verwijzing naar een plek waar meer informatie met betrekking tot het onderstreepte woord te vinden is. Als je op hypertekst klikt, brengt je browser je naar die plek. Zie ook link. up

 

- I -

inbelaccount

Het Internet is bereikbaar via de computers van Internet service providers. Om toegang tot het Internet te krijgen, moet zo'n computer door je eigen computer gebeld worden. Hiervoor vragen de service providers geld. Een inbelaccount is een abonnement op toegang tot de computer van je provider.
Tip: Vraag eerst aan mensen in je omgeving wat voor ervaringen zij met hun provider hebben. De prestaties van de diverse ISPs verschillen per regio.
Bij internetten.nl kun je providers vergelijken. (Je zoekt een 'access provider'.)

inbelpunt

Locatie waar een Internet service provider (ISP) een computer heeft staan. Dit is belangrijk i.v.m. je telefoonkosten. Kies altijd een ISP die een inbelpunt heeft waarvoor je het lokale PTT tarief betaalt.

Internet

Een wereldwijde verzameling van met elkaar verbonden computers. Al deze computers gebruiken TCP/IP protocollen. Zie ook: De geschiedenis van het Internet of Wat is het Internet?

internet explorer

Een populaire browser van Microsoft. Home of the Internet Explorer.

Internet service provider (ISP)

Een ISP heeft computers die altijd zijn aangesloten op (en dus ook deel uitmaken van) het Internet.
Er zijn applicatie providers, inbel (access) providers en hosting providers. Veel ISPs combineren met name de laatste twee diensten.
Als je een ISP zoekt om in te kunnen bellen naar het internet, let er dan op dat deze een inbelpunt in je lokale telefoon regio heeft.

Bij internetten.nl kun je providers vergelijken. En bij internetvergelijken.com ook.

intranet

Een netwerk binnen een bedrijf waarbij dezelfde software wordt gebruikt als op het (openbare) Internet.

IP nummer / IP adres

Internet Protocol nummer of adres.
Een uniek nummer dat bestaat uit 4 delen die door punten gescheiden zijn. Bijvoorbeeld 205.207.110.34 (het IP nummer van be-wired.nl, probeer eens: http://216.157.0.171/) Zo'n IP adres wordt door een DNS server vertaald naar letters zodat we niet 216.157.0.171 hoeven te onthouden.

Elke met het Internet verbonden computer (of web site) heeft een uniek IP nummer. Zie ook TCP/IP.

IRC

Internet Relay Chat - een mogelijkheid om via het Internet 'real time' (direct) met anderen te praten. Er is een aantal met elkaar verbonden, grote IRC servers verspreid op de wereld. Iedereen kan een channel creëeren en alles wat in een bepaalde channel getypt wordt, wordt door anderen in de zelfde channel gezien.
Bij dit soort chat sessies zijn vaak tientallen mensen betrokken waardoor (naar mijn mening) het meestal nergens over gaat. Leukere chat programma's waar je ook met maar 1 persoon kan praten of met een kleinere groep mensen zijn bijvoorbeeld PowWow of ICQ.

ISDN

'Integrated Services Digital Network' - Een truc om informatie digitaal in plaats van analoog over het bestaande telefoon netwerk te verplaatsen. Digitale data zijn sneller verplaatsbaar dan analoge data. Een ISDN verbinding kan snelheden van ongeveer 128.000 bits per seconde verplaatsen. In de praktijk zal de snelheid echter niet veel hoger komen dan 56.000 - 64.000 bps. (Je blijft afhankelijk van de langzaamste schakel in de lijn tussen jouw computer en de computer waar de pagina's op staan die je bekijkt.)

Andere mogelijkheden om verbinding te leggen met het internet zijn de kabel en ADSL. up

 

- J -

Java

Java is een unieke 'network-oriented' programmeer taal, geschreven door Sun Microsystems. Het unieke van Java is dat het platform onafhankelijk is. Een Java programma kan zowel op IBM als ook Macintosh systemen geïnstalleerd worden.

Java Applet

Een klein Java programma dat via het internet wordt geladen (net als html bestanden). Een Java Applet voegt vaak visuele effecten toe aan een web pagina.

Javascript / JScript

Javascript is een soort afgeleide van Java Applets. JScript is een afgeleide van Javascript. JScript hebben we te danken aan Microsoft die probeert Sun Microsystems en hun Java, dus ook Javascript te overvleugelen. Het werkt bijna net als Javascript (om het leven van een ontwerper ingewikkeld te houden).
Een javascript kan in een HTML pagina worden opgenomen en geeft een pagina meer functionaliteit.
Zie voorbeelden.

JPEG

(Joint Photographic Experts Group) -- Een grafisch bestands formaat. Vooral gebruikt voor fotografische afbeeldingen (met veel kleuren).

be-wired

Internet Terminologie

A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z

Kies de beginletter van het woord dat je zoekt.

be-wired